WordPress 5.3 вийшов буквально на днях і вже доступний для автоматичного оновлення на Ваших сайтах. Це оновлення, в першу чергу, містить покращення та виправлення, зокрема понад 150 нових функцій та вдосконалень. Спробуємо звернути Вашу увагу на кілька з них, що здалися нам достатньо цікавими.

Перед оновленням: не забудьте робити резервну копію свого сайту!
Перш ніж запускати будь-яке велике оновлення WordPress, переконайтесь, що ви створили резервну копію свого веб-сайту.

Що нового Ви сьогодні дізнаєтесь:

WordPress 5.3 “Kirk” + Gutenberg

WordPress 5.3 під кодовою назвою “Kirk” приділяє велику увагу нововведенням, які стосуються редактора блоків / конструктора Gutenberg, що вперше представлено у складі ядра в WordPress 5.0.  По-перше, редактор став швидшим та, на думку розробників, більш зрозумілим чи інтуїтивним для користувача. Чи це так, покаже час та досвід використання, а поки просто будемо вірити словам поважних людей.

В цілому, ви помітите, що користування редактором блоків відчуває себе більш «гладким» і не таким приємним у використанні. Зокрема, у новій версії редактора, що йде з версією WordPress 5.3, використано бібліотеку Motion, що додає певні візуальні ефекти для кращого візуального сприйняття.Вказано також, що завантаження редактора сторінок пришвидшилось приблизно на 30%, з 60 мілісекунд до 44 мілісекунд. Це може здатися не важливим, але у загальній картині навіть мілісекунди мають значення.

Прев’ю блоків

У WordPress 5.3 в редакторі блоків, а саме у його верхній панелі у меню “Додати блок” тепер можна побачити попередній перегляд того, як виглядає конкретний блок, з додатковою інформацією про те, що робить блок. Це, як здається на перший погляд, незначне покращення, значно полегшить роботу редактора, який наповнює сторінки вашого сайту цікавою та важливою інформацією. Щоб побачити нововведення, натисніть знак “+” у верхньому меню редактора та наведіть курсор миші якийсь блок у списку:

Великі зображення

WordPress 5.3 додає нові можливості під час завантаження зображень із високою роздільною здатністю (наприклад, фотографії з сучасного смартфона чи професійних камер). Під час завантаження такого файлу у WordPress 5.3 буде автоматично розпізнано, що дане зображення “велике” і буде згенероване оптимізовану версію такої картинки. Якщо Ваше зображення буде опрацьоване вказаною функцією, то до його назви буде додано -scaled, тобто “масштабоване”.

Як на мене, дана функція на даний момент досить нестабільна, оскільки під час невеличкого експерименту в мене вийшло так, що оригінальне зображення високої якості, що я завантажив на сайт, виявилось меншим майже у двічі за розміром ніж те, яке було згенеровано вордпресом як “оптимізоване”. Хоча сам “піксельний” розмір зображення був більш коректний для того, аби це зображення використовувати на вебсайті.

А ще одна цікава фіча, яку не побачиш очима, – це підтримка подовження завантаження після втрати інтернет з’єднання, що дуже зручно під час роботи з нестабільним інтернет, наприклад мова про публікацію інформації з мобільного телефону через 3G/4G, а також автоматичні повторні спроби генерації мініатюр, якщо через певні обмеження вашого хостингу цього не вдалося зробити одразу. Останнє, як на мене – дуже зручна штука, оскільки раніше ви просто бачили помилку завантаження файлу в медіа-бібліотеку.

Якщо ця фішка вас не вразила в хорошому сенсі, є можливість її вимкнути і повернутись до старого принципу обробки великих фото, прописавши у functions.php:

add_filter( 'big_image_size_threshold', '__return_false' );

Нова тема

Про це ми достатньо докладно написали в окремій публікації про Шаблон Twenty Twenty. Як і в попередніх випусках, нова версія вордпрес йде з новим стандартним шаблоном. Переходьте за вказаним посиланням, має бути цікаво.

Інтерфейс WP-Admin

В інтерфейс адмінки також додано певні зміни. Ви, скоріше за все, одразу помітити наступне:

  • Кнопки більше не мають тіні
  • Для кращої відмінності між елементами інтерфейсу були додані темніші таблиці та межі блоків
  • Посилено кольорові контрасти у полях форм і кнопках
  • Додано окремі стилі для полів та кнопок форми, на яких стоїть фокус.

Окрім цього внесено зміни в роботу форм, сповіщень, метабоксів та більш детально продумані кольори.

Прев’ю записів

Якщо ваш шаблон підтримує таку функцію, то під час написання статті ви отримаєте додаткове естетичне задоволення , наприклад, від того, що фон області редагування буде відповідати фону статті, вже опублікованої на сайті. Таким чином ви краще будете представляти, як ваш матеріал виглядатиме “вживу”. Ось приклад, як виглядає сторінка редагування та сама стаття вживу, якщо використовується Шаблон Twenty Twenty:

Нові блоки

Враховуючи, окрім самого випуску нової версії вордпрес, ювілей плагіна Gutenberg, в цій версії також представлено кілька нових блоків, які ви зможете викроистати у своїх сторінках та публікаціях.

Перший, про який ви дізнаєтесь від нас – це груповий блок. Даний блок дозволяє створити групу блоків, за його допомогою можна поділити сторінку на секції / групи, кожній з яких можна задати свій окремий фон:

Також з’явився корисний блоки “розділювач”, а також можливість мишкою змінювати розмір блоку в редакторі:

Оновлено блок “колонки”, тепер колонки можуть бути фіксованої ширини, є можливість задати вирівнювання для колонок, а не тільки для тексту всередині них. А блок “кнопка” тепер має налаштування радіусу границь.

З’явилась можливість вказати колір текстових заголовків, а для звичайного тексту ще й колір фону задати:

Оновлення блоку для таблиць

Оновлено  блок таблиць, що дозволяє додати таблицю в публікацію без використання додаткових плагінів для створення таблиць. Тепер блок дозволяє додати до таблиці хідер та футер, а також має додаткові можливості по вирівнюванню:

Обертання зображень

Тепер ваші зображення будуть автоматично перевертатись після завантаження, щоб не виглядати “до гори ногами”, вордпрес буде розуміти, що є необхідність в обертанні з інформації, що зберігається в метаданних вашого графічного файлу.

Сумісність з PHP 7.4

Ядро вордпрес тепер повністю сумісне з PHP 7.4, переписано усі застарілі функції. Це не означає, що ви можете переходити на нову версію, оскільки робота сайту також залежить від встановлених плагінів та шаблону, а отже і від того, чи сумісні вони з обраною версією PHP.

На сьогодні все. Я особисто дуже задоволений новинам, сподіваюсь вам було цікаво. Якщо ви знаєте ще якусь нову фішку, що варта уваги в цій статті – пишіть в коментарях, можливо вона тут з’явиться 😉

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати