Я хочу створити блог!

Ми перейшли вже до другого кроку. На цьому кроці ми розглянемо декілька, скажемо так, технічних питань. Як пише дуже багато джерел в інтернеті, для того щоб створити свій блог або сайт потрібно виконати такі кроки:

  1. Придбати доменне ім’я
  2. Придбати хостинг

доменне ім’я – це адреса, за якою відвідувачі будуть заходити на Ваш блог.
хостинг – це як би
домівка, місце на підключеному до інтернету сервері, де буде зберігатися вся інформація Вашого проекту (файли, зображення, система управління блогом, база даних з Вашими записами).

Є можливість створити блог на безкоштовних сервісах, таких як LiveJournal, wordpress.com та інших, не купуючи нічого. Ви отримаєте місця під файли рівно стільки, скільки дозволено правилами сервісу, Вам видадуть ім’я майже таке, яке дають на даному сервісі усім, і користуватись можна буде лише тими функціями, якими Вам дозволять.

Як на мене, витрати на свій, власний, блог досить незначні, а переваг у тому, щоб створити standalone (автономний) блог значно більше. Тому варіант роботи з безкоштовними сервісами я розглядати не буду (тим паче, на них і так досить докладно описані умови користування).

Отже, почнемо…

Вибір доменного імені.

Я вважаю, не даремно у цьому терміні присутнє слово – Ім’я. Це дійсно дуже важливий момент – обрати правильне та гарне ім’я для свого веб-корабля! Адже, як корабель назвеш – так він і попливе.

Моя порада така – ім’я має бути не довгим, легко вимовлятися, більшість має знати його правильне написання, воно має відображати суть, ідею, зміст Вашого блогу. Це майбутня адреса Вашого блогу, яку відвідувачі будуть набирати у браузері, аби потрапити до Вашого блогу.

Замисліться над тим – Ви бажаєте, щоб Ваш блог відвідували? Тоді не забудьте подумати перед вибором імені про своїх відвідувачів, адже саме вони будуть його набирати найчастіше.

Ще один момент при виборі імені – намагайтесь, щоб ім’я включало у собі хоч одне з ключових слів (слів, якими Ви можете описати Ваш блог, які найкраще відображають його зміст). Це Вам згодиться потім при роботі з пошуковими системами, але це вже інша історія.

Як же придумати це доменне ім’я? Як дізнатись, чи вільне воно, чи не зайняв вже його хтось інший? По-перше, у плані вигадування імені – кордони може окреслити лише Ваша фантазія та такі моменти:

  • Ім’я складається, скажемо так, з самого “імені” та “суфіксу”. У випадку мого блогу, ми маємо адресу wordpress.co.ua. Тут wordpress – це саме “ім’я”, а .co.ua – це “суфікс”. Вам необхідно придумати ім’я та обрати один з багатьох доступних суфіксів, але так, щоб комбінація ім’я+суфікс була вільна, ніким іншим досі не зареєстрована.
  • Ім’я, у більшості випадків, може складатися лише з літер латинського алфавіту, цифр та знаків “тире”, а також кількість символів у імені найчастіше повинна бути не менш ніж 2 або 3.

Суфіксів дуже багато. Найвідоміші у нас – українські та міжнародні. Українські – це, наприклад, .com.ua, .org.ua, .kiev.ua, .in.ua, .co.ua. Міжнародні – це, наприклад, .com, .org, .net, .info, .in. Taкож з’явилось багато нових – .club, .guru, .company, .link

Як перевірити чи вільне ім’я? Одним з способів є наступний – знаходите у гуглі компанії, що реєструють доменні імена, заходите на їх сторінку і, зазвичай, одразу перед очима форма пошуку доменного імені, де можна ввести саме ім’я та обрати “пташками” суфікси, які Вас цікавлять.

Або ось пряме посилання на таку форму пошуку та реєстрації домену.

Ці суфікси, по правильному :), називаються зонами, і саме від вибору зони залежить вартість домену, тобто скільки необхідно буде заплатити за реєстрацію. Вписавши ім’я та натиснувши кнопку “перевірити” – Ви отримаєте інформацію щодо того, які домени вільні, а які зайняті.

Тепер ми визначились з іменем, отже перейдемо до наступного кроку…

Вибір хостингу

Яким вимогам має відповідати необхідний нам хостинг? З особистого досвіду я можу сказати, що мінімальними параметрами хостингу для створення особистого блогу мають бути такі:

– місце під файли від 1-2 Гб

– баз даних MySql від 1 шт

– підтримка PHP версії від 7.2

– підтримка .htaccess

– виділеної пам’яті для запуску скриптів від 128Мб (але краще від 256 Мб)

Про усі ці параметри Ви можете запитати в службі підтримки будь-якої хостинг-компанії. Або радимо скористатися послугами спеціалізованого хостингу для WordPress, де створені усі необхідні умови для створення сайту на WordPress.

Отже, якщо Ви вже вирішили створити свій блог – придбайте собі хостинг, зареєструйте доменне ім’я і переходьте до наступного кроку 🙂
Нагадаю, що Ви можете у нас замовити створення блогу чи сайту, або читайте до кінця і створіть блог абсолютно безкоштовно своїми силами та з нашою допомогою!

Детально дивіться на сторінці Створити блоґ на WordPress

  1. Вступ
  2. Що таке блог та навіщо він потрібен?
  3. Я хочу створити блог!
  4. Система управління блогом, що таке WordPress?
  5. Встановлюємо WordPress.
  6. Перші налаштування.
  7. Прикрашаємо блог – обираємо тему для WordPress.
  8. Що таке плагіни та як їх готувати?
  9. Привіт, Світ – Мій перший запис у блозі!
  10. Я використав свій перший ХАК!

Коментувати

коментарі 3

  1. Доброго дня!
    Є велика потреба у створенні сайта (блога), але мабуть, природа не надарила мене здібностями до цього, тому все, що відноситься до налаштування комп\’ютера дається мені з великим труднощами. Напевно, я все-таки можу створити сайт чи блог самостійно, але витрачу для цього купу часу. І з метою збереження часу, якого нам всім бракує, я вирішив звернутись до вас.
    Як не дивно, але найперші труднощі у створенні сайту для мене виникли у тому, що я не знаю, яким чином я зможу заплатити за хостінг, тобто я не маю електронних грошей. Не зовсім давно я спробував створити електронний гаманець у WebMoney і здається навіть, що я таки щось створив, але як перерахувати гроші на цей гаманць і як ним користуватися я так і не розібрався. Я маю зарплатну картку Надра Банку, але, наскільки я зрозумів з інформації, розміщеній на сайті банку, гроші з цієї картки я нікуди перераховувати не зможу.
    Хотілося б мати сайт чи блог економ-класу з можливістю подальшого його розвитку, якщо в цьому в цьому виникне потреба. Також хотілося б на цьому сайті чи блозі заробляти якісь гроші (наприклад, на рекламі), щоб хоча б перекрити накладні витрати, тобто знову виникає проблема з електронними грішми.
    Також хочеться знати, чи не буде у мене проблем з доменом, наприклад, olexandr.kharkiv.ua саме через префікс ua, бо я прочитав, що його дають лише власникам торгових марок.
    Хочеться, щоб мені допоміг у цьому хтось більш досвідчений, тому сподіваюся на вашу допомогу.
    До побачення.
    З повагою, Олександр, Харків.

    • Вітаю.
      1) Майже кожен хостинг приймає оплату на рахунок у банку (тобто можна сплатити готівкою у відділеннях банків)
      2) Ми не вчимо тому, як заробляти гроші на сайтах
      3) Торгова марка потрібна лише для домену хххххх.ua , для всіх доменів третього рівня ххххх.kharkiv.ua, .com.ua і т.д. вона не потрібна
      4) В моєму розумінні допомога – це коли допомагають, коли вчать чи роблять за вас – то послуги. Отже якщо вам потрібна допомога по сайту, думаю вам потрібно описати питання, на яких ви зупинились на нашому форумі http://e-support.in.ua
      Якщо вам потрібні послуги – можете написати мені https://wordpress.co.ua/contact

  2. Вітаю.
    1) Майже кожен хостинг приймає оплату на рахунок у банку (тобто можна сплатити готівкою у відділеннях банків)
    2) Ми не вчимо тому, як заробляти гроші на сайтах
    3) Торгова марка потрібна лише для домену хххххх.ua , для всіх доменів третього рівня ххххх.kharkiv.ua, .com.ua і т.д. вона не потрібна
    4) В моєму розумінні допомога – це коли допомагають, коли вчать чи роблять за вас – то послуги. Отже якщо вам потрібна допомога по сайту, думаю вам потрібно описати питання, на яких ви зупинились на нашому форумі http://e-support.in.ua
    Якщо вам потрібні послуги – можете написати мені https://wordpress.co.ua/contact