Вітаємо! Досить незвична тема у нас сьогодні. Так сталося, що ідея написати дану публікацію народилася майже одночасно з планами опублікувати новий безкоштовний шаблон для WordPress, що чудово підійде для сайтів про їжу та різноманітні рецепти.

Отже, якщо Ви не уявляєте свого життя без “кулінарної” діяльності, чи просто полюбляєте ділитись інформацією про смачненьке – можливо це знак, що потрібно почати вести свій їдло-блог 🙂 (згадався Альф і його чудо-вирази).

WordPress, як на мене, найкращий варіант для ведення блогу подібної тематики, оскільки його різноманітні функції/можливості, на зразок “додаткових полів”, кастомних типів контенту та таксономій, а також безліч безкоштовних плагінів – дуже полегшують наповнення, структурування та виведення інформації.

Аби подальша розмова була ще більш конструктивною ) , ми взяли з гугла кілька посилань на такі блоги (виявляється українських блогів подібної тематики не так багато, чи ми помилились? Чекаємо на посилання у коментарях).

Приклади сайтів/блогів про їжу

http://spoon.com.ua/
http://spoon.com.ua/
http://awb.in.ua/
http://awb.in.ua/
http://fatykaty.com/
http://fatykaty.com/

Як можна бачити з скріншотів, навіть на цих популярних та чудових блогах можна певні речі покращити ) , зокрема використати щось більш зручне для збереження інформації про рецепти та її публікації на сайті, додати гарні фото, а можливо і взагалі змінити шаблон на більш “тематичний”. Про що це я?

Складові успіху )

В першу чергу, я в жодному разі не критикую наведені сайти, а навіть ставлю їх як приклад. Аналізуючи їх, приходиш до висновку, що для створення гарного блог про їжу (окрім самого контенту, рецептів) потрібно мати наступне:

  • WordPress – це мабуть найголовніше для старту )
  • Шаблон – гарний тематичний шаблон значно покращить вигляд сайту та сприйняття інформації відвідувачами.
  • Плагіни – далі ми розповімо, чому, які та навіщо.
  • Зображення – моя особиста думка, що писати про їжу без гарних та “смачних” зображень/фото – це погана ідея )

Всього 4 складові успіху, здається буде легко 🙂 , починаємо!

Перші кроки

Про встановлення WordPress та супутні кроки ми вже писали.
Шаблон, як я встиг сказати, найближчим часом з’явиться на нашому сайті у розділі шаблонів для WordPress.
А ось про плагіни я напишу трохи більше.

Плагіни для сайтів про їжу та рецепти

Плагіни – це, мабуть, друга за популярністю “штука” у WordPress після шаблонів. Ці “маленькі шматочки коду” можуть повністю змінити Ваш сайт, додаючи різноманітну функціональність, або вимкнути/змінити вбудовану.

Cooked – перший у нашому переліку плагін, а головне – Платний! Хочуть за нього 26уо (американських доларів), і не дарма.
Плагін додає “конструктор” рецептів , має кілька вбудованих шаблонів для показу рецептів на сайті, такі функції як “рейтинг”, “друкована версія”, форма для додавання рецептів відвідувачами, фільтр/пошук за інгредієнтами / методом приготування / автором , таймер та інше.

Zip Recipes – це наступний плагін, і цього разу безкоштовний. Якщо подивитись глобально, цей плагін є аналогом попереднього, має багато схожих функцій – “своєрідний” конструктор рецептів, підтримку “розширених сніпетів” в результатах пошуку , готові стилі/шаблони для виведення рецептів на сайті, друковану версію та інше. Але одразу видно, хоча плагін дійсно чудовий, у чому різниця між ним та попереднім у нашому списку (більш якісне візуальне виконання та кількість корисних функцій у платному варіанті). В будь-якому випадку, це чудова безкоштовна альтернатива, і що важливо – плагін активно оновлюється і підтримує останні версії WordPress.
Також автор надає “покрокову” інструкцію для старту роботи з його плагіном , завантажити можна з офіційного сайту або копія у нас.

Yummly Rich Recipes – як я розумію, повна копія попереднього плагіну з натяком на певні покращення/відмінності. З опису на офіційній сторінці я не знайшов якоїсь глобальної різниці, буду радий, якщо Ви підкажете у коментарях. Також, як і попередник ) , має інструкцію англійською

WP EASY RECIPE – це досить спрощений, але від того, можливо більш зручний плагін, для публікації рецептів. Має кілька вбудованих шорткодів, таких як “адаптивний слайдер популярних рецептів”, “рецепт дня”, “топ 10 рецептів”.

banner-772x250

Також раджу звернути увагу на плагіни Recipe Hero та EasyRecipe. Перший з них досить цікавий, але додаткові функції підключаються шляхом встановлення “додатків”, які для персонального використання поки безкоштовні (хто знає, як буде далі). Другий цікавий в першу чергу тим, що його використовують не менш ніж 10 тисяч сайтів, що каже про його якість.

Зображення

З огляду на те, що не кожне зображення з мережі можна використовувати на свій розсуд, ми підібрали кілька посилань на сайти, де можна легально і часто безкоштовно завантажити чудові картинки для своїх публікацій:

1. Pixabay – велика база фотографій

2. New Old Stock – вінтажні фото з публічних архівів

3. Unsplash – 10 нових фото високої якості кожні 10 днів для безкоштовного використання

4. Foodie’s Feed фотки їжі, як раз в тему ) нашої публікації

5. Death to the Stock Photo – багато безкоштовних фото

6. Public Domain Archive – ще один фотобанк з повністю безкоштовними фото

7. Life of Pix зображення чудової якості без обмежень у використанні

8. Flickr – розділ сайту, де зображення відсортовані за типом ліцензії. Досить легко зрозуміти, які можна використати для себе чи статей.

На цьому не прощаюся, а лише кажу “до наступного побачення!”, чекаю на ваші відгуки та питання.

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати

коментарі 2