WordPress. Пролог. Епілог. Кульмінація.

Привіт. Якось так сталося в житті, що я дуже полюбляю числа, ця напасть переслідує мене, мабуть, з перших класів школи. Звісно, я не буду описувати тут свою біографію для можливих роботодавців 😉 (якщо що, сторінка контактів тут), але цей біографічний факт змусив мене написати про числа та WordPress.

Певно, більшість з Вас чула про магію чисел, а я ще додам трохи магічності вордпрес, усе це кинемо до купи, і вийде чудова та цікава суміш.

14.

27 травня 2003р. – цей день вважається днем народження WordPress. Буквально днями цій системі виповнилось 14 років. Вже 14 років, Карл! Коли багато хто з нас ще вчив біологію та прогулював фізкультуру, а інші спали на парах в університеті, з’явилась перша і остання офіційна безіменна версія вордпрес з номером 0.7

Кожна наступна версія вже має своє кодове ім’я, називають їх на честь видатних джазових музикантів.

32.

На даний момент вийшло 32 мажорні версії, і носять вони імена 31 музиканта (Davis, Mingus, Strayhorn, Duke, Ella, Getz, Dexter, Brecker, Tyner, Coltrane, Baker, Carmen, Thelonious, Reinhardt, Gershwin, Sonny, Green, Elvin, Oscar, Basie, Parker, Smith, Benny, Dinah, Powell, Billie, Clifford, Coleman, Pepper, Vaughan, Evans)

196 000 000.

Десь таку кількість разів завантажили WordPress станом на кінець минулого року.

31.

На мою думку, одна з важливих причин, чому вордпрес на стільки популярна система – це локалізатори, ентузіасти, які для нас з Вами перекладають вордпрес. Саме завдяки цим людям вордпрес вже перекладено на 31 мову, серед яких і наша солов’їна.

120.

На популярному сервісі WordPress.com розміщено блоги на 120 мовах. В ТОП3 входять англійська (71%) , іспанська (4.7%) та індонезійська (2.4%). Щодо останньої – я був дуже здивований такою кількістю.

115.

Згідно статистики від авторів WordPress (а також Woocommerce, Jetpack), у 2016 році над WordPress та такими топ-плагінами  як Woocommerce працювали 115 офіційних співробітників компанії розробника Automatic, які розкидані по усьому світі.

510.

Ця цифра показує загальну кількість офіційних “контрибуторів”, людей які роблять свій внесок в офіційний wordpress.

120.

Інтернаціональність, як запорука популярності. Описані вище п’ять з гаком сотень людей говорять на 69 мовах, а мешкають у 51 країні. Х+У=120 ))

1 500 000.

Саме стільки інтернет магазинів по усьому світі працює на WooCommerce (плагін для створення магазину на базі WordPress) . А це приблизно 39% від усієї кількості інтернет магазинів, і це не дивно, враховуючи доступність шаблонів для WooCommerce , безліч додатків та один з найпростіших інтерфейсів, з яким може посперечатись хіба Opencart, на мою думку. Woocommerce починався як окремий проект, але нещодавно був придбаний Automatic , і тепер в цю платформу розробники WP вкладають усі свої геніальні навички та знання.

7.

Це кількість основних тематик чи напрямків сайтів, що використовують WooCommerce як платформу для продажу. У порядку спадання популярності буде приблизно так – Бізнес, Технології, Продажі, Розваги, Здоров’я, Соціальний напрямок та Спорт. У нас на хостингу woocommerce також дуже популярний, хоча магазини на OpenCart все ж переважають. Враховуючи, що майже кожен популярний магазин woocommerce має чи легко може отримати адаптивний дизайн, тобто шаблон, що адаптивний до розміру екрану монітора/планшета/телефона, продажі проходять не тільки з комп’ютерів, а й через мобільні пристрої. Що додає популярності цій платформі та збільшує її долю на ринку інтернет комерції.

2 105 000.

Для розширення функціональності своїх сайтів більшість використовує плагіни для wordpress. Приблизно два з гаком мільйони – стільки сайтів використовує, мабуть, найпопулярніший JetPack (навіть попереду свого брата woocommerce). Плагін, що додає безліч корисних фішок , серед яких автопублікація у соцмережі (за 2016 рік через цю функцію опубліковано близько 370 мільйонів постів), збереження копії зображень на серверах wordpress.com (29 мільйонів зображень щодня), блокування СПАМу у коментарях та інші. Нещодавно також побачив, що серед фішок з’вилися безкоштовні адаптивні теми для Вашого блогу, а також вже давно є повноекранні та адаптивні галереї, можливість хостити своє відео на серверах вордпрес та інші.

74.

Це невеличке число насправді досить велике )). Шаблони чи теми – це найпопулярніший додаток до WordPress. Сім десятків – це приблизна кількість розробників шаблонів, які заробили більше мільйона доларів на їх продажу тільки на темфоресті, я вже не кажу про темплейтмонстер та інші інтернет-маркети подібні їм. Шаблони на сьогодні можуть вирішити будь які ваші задачі, їх випускають в основному “все в одному”, включають підтримку різноманітних плагінів (bbpress, woocommerce, easy digital downloads), адаптивний дизайн, але є багато цікавих вузькоспеціалізованих.

75 000 000.

А це велике число показує, що таке насправді WordPress, і його роль у світі систем керування сайтами. Саме стільки сайтів працює на WordPress. Просто вражає…

83 000 000.

Замало було? А як вам це? І це не “всього” і не “за рік”, це кількість публікацій, що роблять користувачі сервісу вордпрес.ком щомісяця! Приблизно 27 мільйонів постів щодня!!!

50.

Щодо Українського інтернет товариства, то згідно даних цієї статистики , wordpress використовують десь 50% сайтів з доменами *.ua , що майже дзеркально світовій статистиці.

18.

Відносно описаного раніше плагіну магазину WooCommerce, то близько 18% в Україні використовують його для продажів онлайн, а от світова практика показує використання woocommerce на рівні 41%, що збігається з попередніми даними.

2300. 

Трохи вище вже була цікава статистика щодо шаблонів з темфоресту, а ось популярний продукт від темплейтмонстрів – адаптивний wordpress шаблон Monstroid2 завантажено близько 2300 разів, що вже принесло розробникам теми біля 172 000$ , плюс здобутки його попередника, першої версії адаптивного багатофункціонального шаблона, ще 520 000$. І це тільки один шаблон! (якщо цікаво, є відео Monstroid 2)

130 000 000.

Мабуть через те, що вордпрес використовує більша половина людства (маю на увазі половину тієї частини людства, яка взагалі має сайт та користується чимось для керування цим сайтом), зловмисники регулярно намагаються отримати доступ/зламати сайти на ВП. Наведене число показує приблизну кількість атак на вордпрес сайти щодня, через що кожен з вас має перейматись (ось кілька порад від нас), чи скористатися допомогою інших для захисту WordPress.

Я цим сильно переймаюсь (будь як Дмитро!) і неодноразово чую питання та запити про допомогу, тож докладіть трошки зусиль, подивіться, наприклад, мій виступ на WordCamp у Києві, якщо ліньки читати літери…

65 000 000.

Ну і ще трошки про гроші наприкінці. Тільки на одній фріланс біржі з багатьох популярних за останній рік зароблено вордпрес-фрілансерами отаку суму доларів. Мабуть це ще одна причина, чому люблять WordPress 🙂

3.

Три пункти наостанок.

Наведені числа взяті з відкритих джерел, і ця інформація змінюється майже щодня.

Сподіваюсь, Ви змогли отримати загальне уявлення про цю чудову CMS, або закохатись в неї ще дужче.

Не забувайте, що для старту Вашого сайту потрібно дуже мало, тисніть у верхньому меню “Навчитись” і починайте!

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати