Дуже багато людей досі не готові до користування у WordPress новим редактором Gutenberg, який йде за замовчуванням у  WordPress 5.0 та вище. 

Розробники плагінів та шаблонів все ще тестують та оновлюють свої продукти , аби досягнути повної сумісності із Гютенберг, а до того, скоріше за все,  вам доведеться просто вимкнути редактор Gutenberg WordPress, та повернутись до класичного редактора. Навіть ми на половині своїх сайтів вимкнули Гютенберг та все ще користуємось класичним редактором.

Для переходу до конкретного варіанту рішення проблеми тисніть одразу на посилання нижче, або ознайомтесь з невеликим цікавим вступом:

Як вимкнути редактор Gutenberg у WordPress.

Аби повернутися до звичайного редактора , ми опишемо для вас кілька способів, як вимкнути Гутенберг, щоб ви могли і надалі використовувати WordPress так, як робили це протягом останніх років.

Зауважте, що ці рішення, можливо, не будуть працювати вічно, розробники WordPress все більше і більше “тиснуть” на своїх користувачів, просуваючи редактор Gutenberg як основний, і вам колись доведеться його прийняти. Команда WordPress заявила, що плагін Classic Editor буде  офіційно підтримуватися лише до 31 грудня 2021 року .

Варіант 1 – Встановити плагін Classic Editor

Classic Editor – це плагін для WordPress , який просто відновлює попередній редактор WordPress, до якого більшість вже звикла. Він схвалений командою WordPress Core як актуальний та робочий спосіб зберегти старий редактор. Якщо у вас виникли проблеми з новим редактором блоків Гутенберга – це гарний варіант для їх вирішення.

На даний час плагін Classic Editor має понад 5 000 000 активних встановлень із оцінкою 5 із 5 зірок. 

Цей плагін також приховає віджет інформаційної панелі “Спробуйте Гутенберг”, який ви могли бачити з версії 4.9.8.

Ви можете завантажити його з репозиторію плагінів WordPress або встановити плагін , знайшовши його через пошук по назві “Classic Editor” у розділі “Плагіни → Додати новий”. Коли знайдете плагін, просто натисніть “Встановити” і “Активувати”.

Встановіть плагін WordPress Classic Editor

Плагін має кілька різних режимів, які ви можете обрати в розділі «Налаштування → Написання»:

  • Який за замовчуванням редактор активний для всіх користувачів – класичний редактор або редактор блоків Гутенберга.
  • Ви можете ввімкнути або вимкнути можливість перемикання між класичним редактором та редактором блоків Гутенберга.

Варіант 2 – Встановити плагін Disable Gutenberg

Хоча плагін Classic Editor є офіційним “схваленим” та рекомендованим методом повернення до старого редактора, можливо, вам сподобається більше плагін для WordPress Disable Gutenberg. Він робить те саме, але має кілька додаткових “фішок”.

На даний час плагін Disable Gutenberg нараховує понад 600 000 активних встановлень із оцінкою 5 із 5 зірок.

Ви можете завантажити його аналогічно з методом, описаним для попереднього плагіна, тобто з репозиторію WordPress або встановити плагін через розділ “Плагіни → Додати новий”

Усі налаштування плагіну розміщено меню “Налаштування → Disable Gutenberg”. 

Основна перевага цього плагіна в тому, що ви можете вимкнути Гутенберг для певних ролей, типів контенту, шаблонів сторінок і т.д.

Варіант 3 – Вимкнути Гутенберг за допомогою коду

Можна не встановлювати плагін, а просто додати рядок коду у файл functions.php вашого шаблону для WordPress :

add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false', 10);Code language: PHP (php)

Зауважте, що редагування даного файлу може призвести до помилок на сайті, тож обов’язково робіть копію файлу та НЕ редагуйте його через адмінку вордпрес!

Що ми отримали?

Як виявилось – відновити класичний редактор WordPress можна досить швидко і легко. Які б причини не спонукали вас це зробити, сподіваємось, наша стаття змогла допомогти вам у цьому.


Якщо вам сподобалася ця стаття, то вам сподобається і наш хостинг для WordPress від WPHost. В техпідтримці працює та сама команда, що і над даним сайтом – справжні ветерани у світі WordPress, що мають великий досвід і раді допомогти. Наша інфраструктура базується на сучасних серверах в Європі, що захищає ваші сайти від несанкціонованого доступу та дозволяє швидко отримувати до них доступ з будь-якої точки світу. 

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати