Днями у нас виникла невеличка дискусія, суть якої ми розглянемо в даній статті. Отже припустимо, що перед вами стоїть задача – створити сайт. Ми беремо до уваги лише той випадок, що ви не є професійним вебмайстром чи розробником. Як це зробити якісно, швидко, якомога простіше та з мінімальними витратами.

На сьогодні найбільш популярними способами створити сайт, як нам здається, є такі (не в порядку пріоритету):

Звісно, це не є повний список, але вказані варіанти найбільш розповсюджені, тож давайте розберемося в основних перевагах чи недоліках перелічених способів.

Конструктори

На нашу думку, сайт на базі конструктора – це гарна ідея для швидкого старту. Якщо вам потрібно розмістити в інтернеті лендінг з послугами чи описом вашого бізнесу (трохи тексту, галерея, форма контактів), запустити швидко магазин з основними базовими функціями (список товарів, кошик, оформлення замовлення, оплата) – конструктор може виявитись тим варіантом, що по швидкості запуску (від ідеї до появи в мережі робочого сайту) , можливо буде одним з кращих, але точно в ТОПі.

По суті, саме це є основною перевагою перед іншими, але і майже єдиною.

При цьому не треба випускати з уваги, що самостійно ви зможете без зайвих зусиль швидко скористатися лише обмеженою кількістю готових варіантів, що пропонує той чи інший сервіс конструкторів, а для створення чогось специфічного та унікального прийдеться залучити більш досвідченого спеціаліста.

Також зазначу, в нашому розумінні сайт – це не такий вже елементарний інструмент, і досвід розробки сайтів для наших клієнтів вказує, що базових функцій на сьогодні вже не достатньо для більшості замовників. І хоча конструктори за додаткову платню пропонують деякий розширений функціонал, все одно його тяжко порівняти з можливостями двох інших варіантів.

Ну і не варто забувати – що в цьому випадку ви пожиттєво пов’язані з обраним сервісом конструкторів та його можливостями, мігрувати кудись, масштабуватись, зберігши при цьому повноцінно усі функції сайту, у вас не вийде.

Сайт на базі CMS та готового шаблону

Враховуючи тематику нашого сайту, даний варіант буде розглядатися тільки в розрізі CMS WordPress. Але не варто щодо цього хвилюватись, оскільки більшість написаного та і взагалі принцип побудови сайтів на різних CMS дуже схожий, а іноді навіть ідентичний.

Сайт на вордпрес – це така собі золота середина між конструктором та розробкою з нуля, якщо для побудови такого сайту ми будемо використовувати якусь гарну тему (часто говорять “шаблон”). Тема чи шаблон – це в певному сенсі заготовка, що визначає зовнішній вигляд вашого сайту, а в деяких випадках ще й розширює його функціональність. Перевага використання шаблону в тому, що ви отримуєте усі плюси описаного вище варіанту конструктора сайтів, тобто швидкість реалізації вашого задуму, але до цього ще й певну свободу в подальшому масштабуванні, завдяки використанню CMS WordPress. Окрім того, в порівнянні з “кастомною” розробкою, вартість створення сайту на шаблоні буде в рази чи навіть в десятки меншою.

Тут також треба зауважити, що отримавши більш “цікавий” та складний інструмент, ви отримуєте й трохи складнішу задачу щодо його налаштування. В деяких випадках буде достатньо невеликого досвіду роботи з WordPress та темами, в деяких вже може бути потрібна стороння допомога вебмайстра чи студії.

Для побудови гарного сайту вам з великою вірогідністю треба використати платну wordpress тему, оскільки платні продукти вирішують кілька важливих питань:

  • більш гарний та сучасний дизайн
  • більше корисної вбудованої функціональності
  • більше доступних для використання дизайнерських елементів
  • наявність докладної документації та техпідтримка автора шаблону
  • можливість в пару кліків отримати сайт, що виглядає одразу так, як і показано на демо-версії шаблону

Платні шаблони пропонують як окремі розробники так і великі діджитал маркетплейси (на зразок TemplateMonster чи подібних).

Звісно, існують також безкоштовні теми для wordpress. На жаль, в порівнянні з тим, що було років 7-10 тому, більшість безкоштовних шаблонів сьогодні – це або обмежена у функціях версія якогось платного шаблону, або кількість зусиль, що потрібно витратити для налаштування та приведення до потрібного фінального вигляду, буде значно більшою, ніж хотілося б.

Розробка з нуля

Даний варіант був би найкращим, якщо б не його основні мінуси – вартість, складність та строки реалізації. Перевагою розробки з нуля є те, що ви отримуєте ідеально підігнану “сукню”. Про те вартість такого витвору мистецтва, а також строки та зусилля, що будуть витрачені на розробку – це, іноді, та розкіш, яку ти не можеш собі дозволити.

Вибір шаблону

Отже зупинимось на “золотій середині” і нарешті перейдемо до основного питання – як обрати шаблон? В процесі описаної на початку дискусії ми склали невеличкий чек-ліст, на що варто звернути увагу під час вибору платної теми для вордпрес:

  1. Дизайн, естетика
  2. Хто розробник, відгуки
  3. Наявність докладної документації
  4. Можливість імпортувати демо-дані
  5. Сумісність з актуальною версією WP, популярними плагінами
  6. Дата останнього оновлення
  7. Спосіб редагування контенту (візуальний конструктор, віджети і т.п.)

Вартість теми не потрапила в даний список, оскільки в середньому по ринку вона плюс-мінус однакова, і зазвичай складає мінімум 35-45$ та не перевищує 75-85$ за одну тему.

Давайте детальніше розглянемо на якомусь прикладі наш чек-ліст, тільки залишимо поза увагою перший пункт, оскільки про смаки не сперечаються 🙂

Достатньо важливим пунктом є інформація про автора/розробника, кількість продажів та відгуки щодо теми, яку ви обрали. Чому? Якщо взяти для прикладу флагманську тему Monstroid2 від TemplateMonster , ви побачите більше 13000 продажів та гарну оцінку техпідтримки (4,3 з 5) на момент публікації даної статті . Велика кількість продажів важлива через два моменти – поганий продукт зазвичай так не продається, а також розробник має достатню фінансову підтримку для подальшого розвитку свого проекту, що дозволить отримувати вчасно оновлення та виправлення.

Наступний пункт – це документація. Наявність гарного та докладного опису того, як користуватися темою та її функціями, як встановити та налаштувати її – зекономить купу часу вам та вашому вебмайстру, а можливо ще й трохи грошей. Хоча платні шаблони включають техпідтримку зі сторони авторів, але іноді значно швидше та простіше зробити необхідне вам по пунктах, описаних в документації чи відео-інструкції, ніж створювати запити та чекати, поки дадуть на нього відповідь.

Демо-дані та можливість в пару кліків їх імпортувати – це один з найважливіших моментів, оскільки саме він є тою значною перевагою, яку мають “конструктори сайтів” – швидкість реалізації! Якщо ви не зовсім зрозуміли – мова про таку функціональність, що дозволяє в пару кліків отримати готовий та наповнений сайт, аналогічний тому, що ви бачили на прев’ю , коли купували шаблон:

Імпортувавши демо дані, ви просто змінюєте тексти та картинки на свої, видаляєте зайве і сайт готовий , звісно, це дещо спрощений алгоритм 🙂

Сумісність з актуальною версією CMS – це такий пункт, на який варто звернути увагу, хоча навряд ви зустрінете популярні теми з гарними відгуками/продажами, які не сумісні з останніми версіями WordPress.

Щодо сумісності з популярними плагінами – то важливо звернути увагу на те, як обрана тема “товаришує” з плагінами, які ви плануєте використовувати на сайті. Я б звернув у вагу на такі як Contact Form 7 (чи інші плагіни форм, що вам подобаються), WooCommerce (якщо ви плануєте магазин), WPML / Polylang (та подібними, якщо сайт буде кількома мовами).

За наявності, не ігноруйте інформацію про дату останнього оновлення теми, та і взагалі про частоту оновлень. Нічого особливого шукати в цьому не потрібно, але якщо оновлення виходять раз на рік – це не є гарним знаком в наших реаліях.

І останнє по списку, але не останнє по важливості – спосіб редагування сайту/контенту. Оскільки вордпрес не обмежує авторів шаблонів в тому, в який спосіб користувачі можуть змінювати контент чи структуру сторінок сайту, кожен автор в процесі розробки шаблону обирає той, що вважає за потрібний, простіший чи зручніший. Про те смаки автора можуть не співпадати з вашими чи можливостями/досвідом вашого вебмайстра, що в подальшому буде супроводжувати та розвивати сайт. Якщо ви полюбляєте інтерфейс drag-n-drop (візуальний конструктор), як, наприклад, в Elementor чи Visual Composer– то вам не дуже зручно буде використовувати сайт, що редагується за абсолютно іншим принципом.

Сподіваємось, що ми змогли описати основні “больові” точки, питання та відповіді щодо процесу підбору вордпрес шаблону для вашого майбутнього сайту. Звісно, в рамках короткої статті не можна розглянути усі нюанси чи максимально розгорнуто описати той чи інший момент, тому ми завжди раді додатковим коментарям, на які спробуємо корисно відповісти!

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати