Буквально на днях вийшло велике оновлення для водпрес під номер 6.1, а також з цікавою назвою “Міша”. І хоча перші емоції від нової назви були не однозначні, покопавшись в деталях, ми з’ясували, що це на честь “радянсько-норвежського” джаз-піаніста Mikhail “Misha” Alperin.
В новій версії WordPress представлено понад 400 удосконалень і виправлень помилок , а також різноманітні зміни у Gutenberg .

Нова тема за замовчуванням Twenty Twenty-Three

Ще одним нововведенням є нова блочна тема Twenty Twenty-Three, це друга блочна тема після випущеної з WordPress 5.9 першої.

Тема поставляється з багатьма стилями з коробки, що дозволяє легко перемикати колірну схему та типографіку. А якщо ви не хочете використовувати попередньо визначені стилі теми, є велика кількість параметрів для налаштування.

«Велике покращення»

І це не політичне гасло, мова про покращення “швидкості” функції WP_Query, тобто по суті майже усього вордпрес. Основний момент, що змінився, додали кешування запитів до бази даних, точніше кешування результатів цих запитів.

Це означає, що кожного разу, коли відвідувач запитує веб-сторінку, створений сторінкою запит/и залишатиметься в кеші/пам’яті , і наступного разу дані будуть отримані саме з кешу, а не витягуватимуться із бази даних. Це призводить до швидшої роботи.

Окрім того для покращення швидкості було внесено зміни й в інші “частини” коду, зокрема в REST API, Cache API, додано деякі фішки, що пришвидшують обробку зображень браузером, тим самим пришвидшують завантаження сторінки

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати

коментарі 2

    • Вордпрес – це не тільки вордпрес 🙂 , це ще й плагіни і шаблон, що активні на сайті. Тож причина може бути в них. Я планую днями провести міні експеримент на чистій інсталяції, і тоді тільки зможу погодитись чи ні з вами.