Буквально вчора випущено оновлення WordPress версії 5.8, що містить майже 300 змін та покращень, а також нових функцій

Новий реліз названо на честь джазового музиканта Арта Татума. Така назва для нової версії WordPress вордпрес обрана спеціально, оскільки нова версія містить дуже багато абсолютно нових функцій, що полегшує авторам впроваджувати на своїх сайтах щось нове та творче.

Підтримку Internet Explorer 11 завершено

Це ононвлення припиняє підтримку Internet Explorer 11. IE 11 викликає певні ризики для безпеки під час користування.

WordPress також стає більш оптимізованою та швидкою системою управління контентом, оскільки зменшує кількість коду в ядрі.

Блоки для віджетів

Блоки від Gutenberg тепер доступні в області віджетів. Розділ віджетів тепер можна повністю редагувати за допомогою блоків

Що говорять про це нововведення WordPress в мережі:

«Це надає користувачам нові способи налаштування своїх веб-сайтів за допомогою багатої бібліотеки вбудованих та сторонніх блоків.

Існуючі віджети продовжуватимуть працювати і можуть використовуватися поряд із блоками “.

Новий блок циклу записів

Ця нова функція надає авторам можливість відображати публікації на основі власних критеріїв.

Наприклад, можна вивести останні записи із обраної категорії. У WordPress можна цей блок порівняти з функціоналом “Останні записи” у віджетах, але новий функціонал є більш потужним.

Перегляд блоків списком

Цей новий спосіб дозволяє переглянути структуру сторінки чи статті. Тепер ви можете перемикатися між звичайним виглядом редактора сторінки та виглядом блоків списком, щоб побачити усі блоки на сторінці, над якою працюєте.

Двотонові фільтри

Це нова функція, яка дозволяє розфарбовувати зображення чи відео. Це спосіб додати на сторінку більше креативності. Це як чорно-білий фільтр, де чорний і білий можуть бути замінені будь-якими кольорами.

Theme.json API

Ця величезна зміна дозволяє розробникам тем змінювати елементи стилю веб-сторінок за замовчуванням.

Відповідно до офіційного опису на сайті WordPress:

“Цей файл конфігурації вмикає або вимикає функції та встановлює стилі за замовчуванням як для веб-сайту, так і для блоків.”

В одній статті про цю нову функцію Theme.json автор пояснює це так:

“Створюючи  theme.json файл у каталозі теми, розробники можуть керувати існуючими налаштуваннями редактора (попередньо встановлені розміри шрифту та інше), а також значеннями за замовчуванням для певних полів чи налаштувань (попередньо встановлений параметр, чи ввімкнено управління полями та відступами тощо). “

Підтримка WebP

WebP – це формат зображень нового покоління, який дозволяє зберігати якісні зображення із значно меншим об’ємом місця, що вони займають на диску.

Підтримка у WordPress для формату WebP дозволяє авторам створювати веб-сайти, які швидше завантажуються. Це виграш для власників сайту та їх відвідувачів.

«Починаючи з WordPress версії 5.8, ви можете завантажувати та використовувати зображення WebP у WordPress, як це було у форматі JPEG або PNG раніше (якщо ваш провайдер хостингу надає підтримку WebP, як наприклад цей хостинг).

Перехід на формат WebP для ваших зображень покращить продуктивність вашого сайту. “

Веб-сайти на WordPress стають ще кращі

Загальна кількість змін складає майже 300 , серед яких виправлення помилок, нові функції та вдосконалення.

“5.8 пропонує набагато більше! Понад 170 помилок, 96 удосконалень та нових на функцій, а також інші питання та задачі були позначені як виправлені та впроваджені у WordPress 5.8 “.

Ми вже оновились до останньої версії, але дехто з вас може вирішити почекати кілька днів якогось додаткового оновлення у разі наявності помилок в цьому випуску.

В будь-якому випадку не забувайте завжди робити бекап перед оновленням!

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати