Що нового?

Оновлення WordPress 5.5 сфокусоване на трьох S – security, search та speed (безпека, пошук та швидкість).

Автоматичні оновлення плагінів та тем

Багатоочікувана функція в WordPress – можливість автоматичного оновлення плагінів та тем.

Більшість загроз щодо безпеки вашого веб-сайту на WordPress надходять зі сторони плагінів чи шаблонів, а точніше зі сторони неякісного коду в них. Розробникам плагінів зазвичай не вистачає чогось для виконання усіх належних заходів безпеки. Ми часто читаємо новини про плагіни WordPress, що мають вразливість щодо несанкціонованого завантаження файлів XSS, неаутентифіковані зміни в налаштуваннях та безліч інших уразливостей. Щоб отримати повний список актуальних вразливостей, перегляньте wpvulndb .

Але завдяки такому плюсу – як використання програмного забезпечення з відкритим кодом, сотні розробників можуть провести аудит популярних плагінів. Будь-яка вразливість, виявлена ​​в плагінах WP, зазвичай буде виправлена ​​ще до її використання в реальному світі. Отож, щоб забезпечити безпеку сайтів, надзвичайно важливо постійно оновлювати всі плагіни.

Часто трапляється, що адміністратор сайту пропускає оновлення певного плагіна. Оновлення може містити виправлення безпеки або це просто випуск нових функцій. Тепер WordPress подбає про все це. Він перевірятиме плагіни та оновлення шаблонів для WordPress два рази на день. Якщо адміністратор увімкнув автоматичне оновлення плагінів, WordPress автоматично застосує будь-яке доступне оновлення.

Lazy Load для зображень

Усі зображення на веб-сайті завантажуються лише тоді, коли відвідувач прокручує їх.

Lazy Loading – ще одна важлива функція, що постачається з коробки у WordPress 5.5. Коли відвідувач відкриває ваш веб-сайт, WordPress не завантажує всі зображення на сторінці, а завантажує лише зображення, які переглядаються на поточному “екрані”. Решта зображень завантажуються лише тоді, коли відвідувач прокручує до них.

Це зменшує кількість запитів до сервера під час завантаження веб-сайту та покращує час завантаження веб-сайту. Раніше “ледаче завантаження” було доступне через додаткові плагіни чи теми. Jetpack також забезпечував таку функцію завантаження зображень. Якщо на вашому сайті WordPress встановлено щось для реалізації такої функції – тепер це можна вимкнути.

Мапа сайту sitemap.xml

XML мапа сайту – це сторінка, яка містить усі посилання на сторінки, публікації та інші дані вашого сайту тощо.

WordPress 5.5 також зосередився на покращенні індексації веб-сайтів у пошукових системах, включаючи мапу сайту XML. Вона допоможе пошуковим системам швидко відкривати та індексувати новий вміст.

sitemap.xml – важлива частина кожного веб-сайту. Зазвичай мапи створюються та керуються плагінами для SEO, такими як Yoast та Rank Math. 

Мапу сайту, створену WordPress, поки не можна легко редагувати. Немає можливості видаляти певні типи контенту або публікації.

Оновіть плагіни та теми, завантаживши ZIP файл

Плагін та теми можна оновити вручну. Це ще одна важлива особливість у новій версії – адміністратори веб-сайтів тепер можуть легко завантажувати нові версії плагінів, через загрузку zip-архіва з новою версією .

Що нового в редакторі блоків

Редактор блоків спрощує створення та редагування сторінок у WordPress.

У WordPress 5.5 внесли зміни в інтерфейс редактора блоків трохи більше, ніж колись раніше. 

гютенберг у вордпрес 5.5

Багаторазовий Блок

WordPress хоче зробити , щоб створення складних дизайнів сторінок було якомога простішим. Тепер у вордпрес зробили ще один крок вперед, додавши Блоки-шаблони чи багаторазові блоки – це заздалегідь розроблені шаблони, які можна легко використовувати в публікаціях блогу або на сторінках.

Щоб використовувати шаблони блоків, натисніть знак +, і він відкриє бічну панель. Перейдіть на вкладку “Шаблони”. Клацніть будь-який збережений шаблон, щоб використовувати його на своїй сторінці.

Встановлення нових Блоків

Однією з найкращих особливостей редактора блоків WordPress є наявність у репозиторії WordPress великої кількості розроблених кимось блоків. Скажімо, на вашому веб-сайті немає певного блоку, тоді ви можете встановити додаткові блоки.

Зараз встановити додаткові блоки ще простіше. Під час написання допису в блозі або проектуванні сторінки ви можете шукати будь-який блок в меню “Блоки”. Якщо на вашому веб-сайті немає цього блоку, WordPress здійснить пошук блоків у репозиторії. Тоді ви можете легко встановити будь-який знайдений блок на свій сайт, навіть не залишаючи сторінки редактора.

Вбудоване редагування зображень

Після автоматичних оновлень, мапи сайту та оновлень редактора наступна велика особливість WordPress 5.5 – це редагування зображень прямо під час написання публікацій. Тепер автори можуть робити основні дії по редагуванню зображень прямо із текстового редактора.

Обрізання зображення потребує часу, особливо якщо на одній сторінці є кілька зображень. Завдяки вбудованому редагуванню зображень, автори можуть легко та швидко обрізати зображення.

Підсумок

WordPress 5.5 пропонує кілька дійсно нових та корисних функцій. Автоматичні оновлення покращують безпеку будь-якого веб-сайту WordPress, застосовуючи оновлення безпеки, як тільки вони з’являться.

Lazy Load робить завантаження веб-сайту швидшим, не завантажуючи усі зображення під час відкриття сторінки. Веб-сайти швидше завантажуються, що покращує і позиції ваших сторінок в пошукових системах, в порівнянні з веб-сайтами, які не мають такої функції.

Карта сайту покращує швидкість та якість індексації вашого веб-проекту у пошуковими роботами та робить новий вміст доступним для пошукових систем швидше. Якщо ви використовуєте будь-який плагін SEO, він продовжуватиме створювати свою мапу сайту, як і буде присутня мапа сайта, створена самим вордпрес. 

Окрім цих нових функцій, у новій версії WordPress також виправлено помилки, додано більше функцій для розробників, а копіювання URL-адреси зображень в адмінці тепер потребує лише клік. Більше не потрібно вибирати URL мишкою та копіювати. Просто клацніть кнопку під URL-адресою, щоб скопіювати її.

Завантажити WordPress 5.5

Завантажити нову версію WordPress ви як завжди можете у нас на сторінці релізів або на офіційному сайті WordPress.org

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати