Офіційний реліз цієї версії запланований на 31 березня, але вже сьогодні розробники плагінів та шаблонів мають можливість та потребу тестувати свої продукти на сумісність з новим релізом.

Зміни для шаблонів

Є кілька змін чи нововведень, щодо яких необхідно провести перевірки на сумісність. Кілька змін пов’язана з розміткою, і вони можуть «зламати» дизайн вашого шаблону на фронт-енд стороні та навіть у редакторі блоків в адмінці. 

Блоки соціальних іконок і кнопок

WordPress 5.4 міститиме два нові блоки : соціальні іконки та кнопки. 

Блок з соціальними іконками дозволяє користувачам вставляти іконки/посилання на близько 40 різних соціальних мереж. 

Блок кнопок дозволяє користувачам додавати кілька кнопок разом в одному блоці, наприклад «завантажити» та «докладніше». 

Готові градієнти

Новий API Gradients дозволяє авторам шаблонів для WordPress передбачити попередньо налаштовані градієнти, які користувачі зможуть використовувати у різних блоках редактора гютенберг або з кнопками. Автори тем також можуть взагалі вимкнути градієнти, якщо вони не бажають підтримувати цю функцію

Зміни у стилях редактора блоків

Авторам шаблонів, що прописували свої стилі для певних стандартних класів редактора блоків, потрібно буде перевірити все і підправити, оскільки багато класів з префіксом editor- було змінено на префіксblock-editor-, а клас .edit-post-layout__contentвзагалі видалено. 

Зміни розмітки календаря та CSS класів

В новій версії змінили розмітку врезультату виводу функції get_calendar(), що також вплине на віджет календаря. Розмітка календаря більше не містить <tfoot>елемента, посилання на попередній та наступний місяці були переміщені до елементу <nav>

Якщо в вашому шаблоні були стилі для календаря, з вірогідністю 99% це оновлення зруйнує його вигляд.

Власні блоки для редактора

Для розробників плагінів та шаблонів, які створюють власні блоки редактора, WordPress 5.4 надає кілька нових API функцій та інструментів для роботи з блоковою системою.

Зокрема:

  • Новий пакет NPM для швидкого створення плагінів, що додають новий блок в редактор
  • API колекцій блоків, аналог категорій, аби групувати блоки
  • Новий API варіантів блоків дозволяє розробникам блоків, в певному сенсі, створювати копії якогось з блоків варіацією певних параметрів.

Навігаційне меню

Додано кілька нових хуків для розробників, що дають можливість створювати додаткові поля для елементів меню на сторінці редагування меню в адмінці та кастомайзері.

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати