Одна з найбільш важливих функцій будь-якого веб-сайту – це можливість читача зв’язатись з власником/адміністратором проекту просто та швидко. Зазвичай для цього потрібно скористатись контактною формою, що міститься на окремо виділеній сторінці, у сайдбарі/боковій панелі чи підвалі/футері.

Не всі контактні форми однакові, кожному сайту потрібно щось своє. Отже необхідно мати простий спосіб для їх створення та налаштування. На щастя, плагіни WordPress дають змогу легко створювати різноманітні контактні форми, розміщувати їх на своєму сайті та отримувати повідомлення від читачів.

У цій статті ми хочемо зробити невеликий огляд безкоштовних плагінів контактних форм, які нам найбільш сподобались, та звернути увагу на особливості кожного з них.

Contact Form 7

1

Contact Form 7 Завдяки своїй простоті є найбільш популярним плагіном, який використовують більше мільйона сайтів.
Базова контактна форма, що створюється автоматично при встановленні, задовольняє потреби більшості користувачів, проте Ви маєте можливість створювати нові форми та керувати ними. Кожну форму та електронне повідомлення, що з неї надсилається, можна просто налаштувати за допомогою простої html-розмітки.

Підтримка Ajax , CAPTCHA та додаткова фільтрація спаму допомагають зробити цей плагін дуже потужним. Є також багато розширень до цього плагіну чи сумісних з ним, якими Ви можете скористатись, щоб додати ще більше функціональних можливостей.

Зокрема зверніть увагу на наступні:

  • Flamingo від Takayuki Miyoshi – можна зберігати усі надіслані через форму дані у базі.
  • Postman від Jason Hendriks – чудовий плагін, який дозволяє відправляти усі листи сайт через протокол SMTP (до речі, тут інструкція з налаштування українською).

Завантажити плагін

Jetpack Forms

2

Jetpack не є самостійним плагіном контактних форм, це “набір плагінів” від Automattic , що додає вашим сайтам певну схожу з блогами на WordPress.com функціональність, зокрема контактні форми. Jetpack широко використовується завдяки своїм можливостям, інтегрується з іншими плагінами, як, наприклад, Akismet.
Завдяки функціоналу контактної форми Jetpack Ви можете додати форму до будь-якої статті або сторінки прямо через редактор і налаштувати її за допомогою вбудованого конструктора.

Завантажити плагін

PlanSo Forms

3

Цей конструктор форм виявився досить зручним і простим, ми зокрема використовуємо його на дейких своїх проектах. Дає можливість швидко та інтуітивно зрозуміло будувати форми із різноманітними полями. Із цікавих можливостей – створення форм з дизайном у кілька колонок, іконки для полів, можливість прикріпити файл до повідомлення, вбудований захист від СПАМу без “капчі”, поля з випадаючими “календарями” , свої CSS класи та стилі для кожного поля і багато іншого.

Завантажити плагін

Fast Secure Contact Form

4

Fast Secure Contact Form – дуже простий у використанні конструктор контактних форм.
Підтримка Akismet і CAPTCHA зводить вірогідність отримування спаму нанівець. Та це ще не все, інтеграція з vCita дає змогу відвідувачу надіслати запит на зустріч, аби у визначений час поговорити по телефону/скайпу, Google Hangouts або через інші служби онлайн зустрічей.

Завантажити плагін

Ninja Forms

5

Ninja Forms – дуже потужний drag-and-drop конструктор форм, який стирає всі обмеження щодо кількості полів, повідомлень електронної пошти, дій з формами. Ви можете зберегти поля і їх параметри для повторного використання в інших формах, а також імпортувати і експортувати форми і поля. У вашому розпорядженні чотири варіанти захисту від небажаної пошти. Також Ви можете скористатись більш ніж 40 доповненнями для розширення функціональних можливостей, як, наприклад, інтеграція із сервісами email-маркетингу.
Вбудовані фільтри для перевірки введених email адрес, номерів телефонів, дат та подібного. Можливість працювати з даними, що надсилають відвідувачі – редагувати, експортувати.
Звісно, такий плагін підтримує відправку даних без перезавантаження сторінки за допомогою AJAX.

Завантажити плагін

Formidable Forms

6

Ще один представник плагінів, що являє собою drag-and-drop конструктор. Плагін має також вбудований анти-спам захист та редактор шаблонів форм. Платна Pro-версія додає на вибір додаткові поля і такі функції як “калькулятор значень”, можливість задавати логічні умови для обробки даних та відображення даних у вигляді чартів/графіків. Серед основних функцій також:

  • 7 типів полів : текст, email, url, багаторядковий текст, radio та checkbox, випадаючий список.
  • готові шаблони та можливість створити свої.
  • візуальний редактор стилів
  • збереження даних, надісланих через форму
  • імпорт/експорт
  • короткі коди / shortcode
  • інтеграція з reCAPTCHA та Akismet
  • попередній перегляд створених форм

Завантажити плагін

Visual Form Builder

7

Visual Form Builder, як інші візуальні конструктори, дозволяє створити форми без будь-якого додаткового кодування з боку власника сайту. Поля можуть бути додані у форму одним кліком, а drag-and-drop конструктор дозволяє розмістити їх у будь-якому порядку. Дані, надіслані через форму, автоматично зберігаються і можуть бути експортовані у CSV файл. Можливість прописати свої стилі CSS та різноманітні опції дизайну дозволяють максимально налаштувати форму під вигляд Вашого сайту.
Pro версія додає можливість прикріпити декілька файлів до форми відвідувачам та дизайнер листів, що надсилаються.

Завантажити плагін

Pirate Forms

8

Pirate Forms – це перероджений плагін Proper Contact Form . Форми, створені через цей плагін, можуть бути додані у публікації та сторінки за допомогою короткого коду / shortcode або через віджет. Вбудована підтримка reCAPTCHA допомагає у боротьбі зі СПАМом, є також опції для налаштування відправки листів через the SMTP. Усі дані зберігаються у базі, що можна згодом використати для аналізу.

Завантажити плагін

HUGE-IT Forms

9

Huge-IT Forms – наступний приклад непоганого плагіну для створення форм контакту, які можуть бути додані на сайт через короткий код / shortcode. Підтримує капчу для захисту від СПАМу, може працювати як форма підписки на новини, включає 5 дизайнів форм, зберігає дані, додані через форму, для подальшого користування у базі сайту.

Завантажити плагін

Form Craft Form Builder

10

Знову ж таки drag-and-drop конструктор форм, також має візуальний WYSIWYG редактор, форми досить “легкі” у сенсі додаткових скриптів/зображень, а також адаптивні до різних розмірів екранів. Дизайн форм може бути імпортовано/експортовано. Плагін включає 8 типів полів, включаючи HTML, валідацію введених даних, вставку форм на сайт через короткий код.

Завантажити плагін

Contact Form Clean and Simple

11

Contact Form Clean and Simple – як видно з назви, однією з переваг цього плагіну є “простота та легкість”.

Плагін потребує мінімальної кількості налаштувань, підтримує reCAPTCHA, Akismet та перевіряє введені користувачами дані аби убезпечити Вас і Ваш сайт. Плагін використовує Twitter Bootstrap класи стилів, тож якщо Ваш шаблон також побудований на цьому фреймворку – форма буде виглядати на сайті “як рідна” ) .

Звісно, як інші сучасні плагіни, підтримує відправку даних за допомогою Ajax, а форму можна вставити на сторінки і публікації через короткий код.

Завантажити плагін

Simple Basic Contact Form

12

Simple Basic Contact Form – останній у нашому списку, але не останній за якістю. Це плагін контактної форми без надмірностей та викрутасів, отже його легко встановити та налаштувати.
Не зважаючи на мінімалізм,  він дуже гнучкий. Використовуючи шорткоди або теги шаблону Ви можете відобразити форму в будь-якому місці. Тут є вбудований захист від спаму через CAPTCHA та міні-firewall, вміст листів, що надходять після відправки форми, повністю налаштовується через сторінку Опцій та при потребі можна прописати власні стилі CSS.

Завантажити плагін

Фінал

Проста у використанні форма допомагає Вам підтримувати зв’язок з відвідувачами Вашого сайту. У наведеному вище списку ми поділились з Вами інформацією про достатньо широкий вибір плагінів для контактних форм. Тепер Ви маєте можливість підібрати для свого сайту плагін, який задовольнить саме Ваші потреби. Встановивши один із них Вам буде легше почути відвідувачів свого сайту.
Якщо Ви вже користуєтесь одним з цих плагінів на вашому сайті, ми будемо вдячні за коментар про Ваш досвід роботи з ним! Звичайно, є ще багато плагінів контактних форм, і не всі вони висвітлені в нашій статті. Пишіть нам Ваші думки та коментарі щодо тих плагінів контактних форм, які до вподоби саме Вам.

Не прощаємося, а кажемо – до побачення!

Author

Дмитро Кондрюк в веб-індустрії з 2003 року. В 2009р. заснував проект Український WordPress (що у подальшому став офіційним сайтом команди локалізації WordPress в Україні). З 2010 року засновник і технічний директор проекту Український хостинг для WordPress (WPHost.me) - повноцінного хостинг-сервісу, максимально оптимізованого на використання CMS WordPress.

Коментувати

коментарі 2